Dnes je pondelok, 23.november 2020, meniny má: Klement
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Jedlom proti depresii

august 12, 2020 - 16:46
Jedlo tvorí nenahraditeľnú súčasť života každého z nás. Aj preto sa čoraz viac do popredia dostávajú rôzne štúdie, ktoré sa zaoberajú vplyvom jedla na zdravotný stav človeka. Jednou z takýchto vedných disciplín je aj nutričná psychológia, ktorá sa zaoberá nielen tým, ako živiny ovplyvňujú hladinu energie, kvalitu spánku, odolnosť voči stresu, ale aj problémové správanie či dokonca depresiu.

depresia

Stavebný kameň kvality života

Nezdravé jedlo, nepravidelná strava a málo pohybu. To sú hlavné dôvody neustáleho nárastu počtu civilizačných ochorení akými sú vysoký krvný tlak, obezita, cukrovka či rakovina. Zdravie človeka je zo šesťdesiatich percent ovplyvňované prostredím a podiel výživy z toho tvorí približne štyridsať percent. Dnes sa preto do popredia dostáva aj téma vplyvu jedla na psychické zdravie človeka. Depresia, ktorá postihne počas života takmer každého štvrtého človeka, je v súčasnosti najčastejšou príčinou invalidity na svete. Za depresívnymi stavmi sa môže skrývať veľa dôvodov. V mnohých prípadoch sú hormonálne. Ale bez ohľadu na to, čo bolo hlavnou príčinou (spúšťačom), zdravá a vyvážená strava bez cukru pomáha udržať konštantnú náladu.

Čo, kedy a koľko jeme?

Svet sa borí s obezitou. Stále častejšie totiž zjeme oveľa viac, ako potrebujeme. Náš organizmus si následne nedokáže poradiť s nadbytkom jedla, a tak ho automaticky ukladá do tukových zásob. Následkom je nadváha a obezita, ktoré sú na vrchole ľadovca, zlých stravovacích návykov. Súvislosť medzi množstvom prijatej stravy, nadváhou a zdravotnými komplikáciami je jednoznačne preukázaná. K najčastejším príčinám úmrtia v Slovenskej republike patria ochorenia srdca a ciev, teda výživou zásadne ovplyvniteľné choroby. A to nielen prostredníctvom skonzumovaného množstva, pretože nadváha a obezita sú samostatnými rizikovými parametrami, ale aj zložením stravy a najmä kvalitou tukov v nej, ktoré zodpovedajú za „upchávanie ciev cholesterolom“. Práve na príklade tohto ochorenia môžeme vidieť, ako sa vďaka poznatkom vedy môžu meniť odporúčania v oblasti výživy.

Jedlom proti úzkosti

Ako sme už spomenuli, nezanedbateľný vplyv na zdravie a psychickú pohodu má aj zdravá a vyvážená strava bez cukru. Pestrý jedálniček by tak mal vždy obsahovať bielkoviny, sacharidy, tuky, vitamíny z ovocia a zeleniny, minerály a omega 3-mastné kyseliny, ktoré pomáhajú mozgu, aby správne fungoval, podporujú komunikáciu a znižujú zápal. Okrem vyváženej stravy je veľmi dôležité dodržiavať aj pravidelnosť stravovania. Vynechané raňajky, suchý obed a bohatá večera nepriniesli ešte nikomu zdravie a pohodu.

Aspoň jedno teplé jedlo

Ľudské telo potrebuje pre správne fungovanie dostatok živín v pravidelných intervaloch. Aj preto je také dôležité osvojiť si správne stravovacie návyky. V dnešnej uponáhľanej dobe je dokázané, že pravidelné obedovanie pozitívne vplýva na organizmus, psychickú pohodu a, samozrejme, aj na výkon v práci. Mať možnosť pripraviť si jedlo, ktoré si vezmete so sebou do práce je veľké plus. Domácnosť, deti, či voľnočasové aktivity však nie každému umožnia pripraviť si jedlo na nasledujúci deň. Vtedy je vhodné využiť ponuku stravovacích zariadení, ktorých široký výber obedového menu poskytne telu potrebnú energiu. Vďaka stravovacím lístkom, ktoré zamestnávatelia poskytujú, je tak cena jedla prijateľná aj pre peňaženku zamestnanca. „Hlavnou úlohou stravovacích lístkov je zabezpečenie stravovania zamestnancov počas pracovnej doby. Jedlo, ktoré si za lístky môžu kúpiť, je podľa ich uváženia, nakoľko stravovacie zariadenia ponúkajú široký výber. Obed nemusí pozostávať z viacerých chodov, ale mal by byť vyvážený, ľahký a, samozrejme, aj chutný.“

- - Inzercia - -